O Żywieniu

 

„Niech pokarm będzie Twoim lekarstwem a lekarstwo Twoim pokarmem”
— Hipokrates, V w.p.n.e.

Odżywianie jako podstawowa czynność życiowa

Odżywianie to dla nas czynność absolutnie podstawowa. Procesy metabolizmu umożliwiają dostarczanie energii potrzebnej do podtrzymywania naszych procesów życiowych. Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi, przede wszystkim, niezbędne dla życia białka, tłuszcze i węglowodany. Te zaś, po rozłożeniu na czynniki pierwsze w układzie trawiennym, dostarczają nam potrzebnej energii. Jest to jednak proces wymagający nakładów energetycznych… Uzyskiwanie energii z białek jest kosztowne energetycznie. W związku z tym bilans zysków i strat nie jest korzystny dla naszego organizmu. Wystarczy jednak porównać ilość energii pozyskiwanej z węglowodanów i tłuszczów aby zobaczyć, że związane z tymi procesami nakłady energetyczne organizmu ewidentnie wskazują na korzyści wynikające z pozyskiwania energii z tłuszczów, ponieważ z 1 grama węglowodanów organizm może uzyskać 3,9 kilokalorii a z 1 grama tłuszczów 9 kilokalorii a więc ponad 2 razy więcej! W dzisiejszych czasach, przy standardowym sposobie odżywiania, ilościowo dostarczamy sobie więcej węglowodanów niż tłuszczów. Tym samym, niestety, organizm zmuszony jest do pozyskiwania energii z węglowodanów. A przecież z punktu widzenia ewolucji człowiek znacznie lepiej funkcjonuje czerpiąc energię z tłuszczów! Poza tym, nasz organizm ma się znacznie lepiej wtedy, gdy uzyskuje potrzebną ilość energii z mniejszej ilości pożywienia – ma po prostu mniej pokarmu do strawienia.

„Do właściwego funkcjonowania człowieka potrzebne są: ruch, czucie i pożywienie”
— Andrew Taylor Still

Podstawowy problem żywienia

Musimy zrozumieć, że podstawowym problemem nie jest jednak to z jakiego źródła pochodzi energia potrzebna do funkcjonowania człowieka ale w jakich proporcjach względem siebie dostarczamy organizmowi białko, tłuszcze i węglowodany. Tzw. „złotą proporcję” pomiędzy białkami (B), tłuszczami (T) a węglowodanami (W) ustalił w latach 60-tych ubiegłego wieku lekarz Jan Kwaśniewski. Proporcje te pozwalają na optymalne funkcjonowanie organizmu człowieka, dlatego ten sposób odżywiania nazwano żywieniem optymalnym. No dobrze, ale w takim razie co do odżywiania ma osteopatia? Otóż jednoczesne wykorzystanie oddziaływania osteopatii (która przywraca swobodę ruchu tkanek) i właściwego odżywiania (które wpływa na optymalizację metabolizmu) pozwala na stworzenie najlepszych warunków do przywrócenia właściwego funkcjonowania organizmu. Doradcą żywienia optymalnego jestem od roku 2015 a sam praktykuję ten sposób odżywiania od grudnia 2011 roku. Zapraszam do umówienia wizyty, na której będę mógł przedstawić znacznie więcej informacji na ten temat. Doradzę też co warto jeść i w jakich ilościach, aby codzienne odżywianie dostosować do Twoich indywidualnych potrzeb.